Baggins - Welcome to Hungary

Aktuális témák objektív szubjektívséggel.

Friss topikok

Linkblog

Apád, anyád oda üssön!

2007.08.09. 13:46 | baggins21 | 2 komment

Címkék: gyereknevelés liberális

Tegnap mire hazaértem a munkából fáradt voltam, nyűgös, olyasmi érzés lehetett bennem, mint Tommy Gun-ban egy egész napos pornófilm forgatás után. Megcsörrent a telefonom, természetesen pont akkor, mikor már azt vizionáltam, hogy egy hatalmas ugrással belevetem magam az ágyamba, és átadom magam a csendnek, a nyugalomnak és a teljes relaxálásnak. Mondanom sem kell a vízió, vízió maradt.
- Akkor indulhatunk? – hangzott a telefonból a kérdés.
- Indulni mikor hová? – egy rossz érzés futott át rajtam, az alvásnak lőttek!
- Hát bátyámhoz, megígérted, hogy megmutatod a telefont!
Na igen, ilyen érzés lehet egy műgyűjtőben is, mikor a macskája lelöki a 600 éves Ming dinasztia beli vázáját.
Egy másfél óra elteltével már ott is voltunk kedves barátom bátyjának meleg családi fészkében. Itt kezdődött el az a folyamat, ami átalakította a gyereknevelésről alkotott képemet. Fiatalabb koromban elképesztő brutalitásnak tartottam testi fenyítéssel nevelni. Egyrészt a szülő csak magára haragítja a gyereket és már csak dacból is, azt fogja csinálni, amit nem kéne, másrészt a gyerek lelkének sem tesz jót, ha minden nap agyba - főbe verik.
Amit viszont ott láttam elképesztő volt!  Nevelési ideológiám totális megnyilvánulása és mégis elborzadtam tőle. A gyerekük 4-5 éves és azt kell, hogy mondjam ő az úr a háznál. Nem az apuka, nem az anyuka, a gyerek! Ha valami rosszat csinált, teszem azt szétdobálta a játékait, a műsoros dvd-t asztalcsiszolónak használta stb. a retorzió ennyi volt: - Balázska ne csináld! Persze Balázskát ez annyira érdekelte, mint egy részeg punkot a bkv ellenőr és nyugodtan folytatta tovább. Mikor megunta, következett, hogy dvd-t szeretne nézni. – Balázska most nem nézünk dvd-t! Ekkor a földhöz vágta magát és következett a hattyú halála, mondanom sem kell, 5 perc múlva már mindannyian egy boldog családként néztük az oroszlánkirályt, bár csak 10 percig, mert utána Balázska úgy döntött inkább szétrugdos és szétszabdos egy kartondobozt.
Hazafelé a buszon komolyan elgondolkodtam arról, hogy ha a gyereknek nem állítunk fel határokat még idejében, mi lesz vele idősebb korában? Ez a kisfiú 4 évesen már elég értelmes volt ahhoz, hogy felismerje, bármit megtehet, úgysem lesz semmi következménye, apa elmondja, hogy ejnye - bejnye aztán esetleg anyu is. Na és? Ez az ejnye – bejnye biztos olyan, mint a szeretünk Balázska! Tovább vidve a gondolatmenetet, én ha rossz voltam, vagy olyat szóltam amit nem kellett volna, bizony megkaptam a magam pofonját, és utólag visszagondolva örülök is neki, mert ezektől lehettem olyan ember, amilyen most vagyok. Nem vertek véresre, vagy nadrágszíjjal annyira, hogy ne tudjak leülni egy hétig, hanem kaptam egy szép tenyerest, hogy csengett tőle a fülem és elmondták, miért kaptam. Én pedig felfogtam, hogy ha még egyszer megteszem, kapok még egyet, ha nem akkor nem. Nyilván ha Balázska a kellő időben kapott volna egy jól irányzott pofont egészen más lenne a viselkedése, nekem mindenesetre az apja helyében lesült volna a bőr az arcomról, ha egy vendég előtt így viselkedik a gyerekem, mert úgy gondolom ez engem is minősít!
Mindenki úgy neveli a gyerekét, ahogy akarja, bizonyos határok között senkinek nincs ebbe beleszólása, de néha jó lenne feláldozni az elveket a racionalitás oltárán, mondván a gyerekemből embert szeretnék faragni, vagy egy elkényeztetett nagyszájú és tapintatlan parasztot?
Balázska! Kívánom neked, hogy ha más nem, legalább az élet neveljen meg!

A bejegyzés trackback címe:

https://baggins.blog.hu/api/trackback/id/tr83136031

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Heliox 2007.08.10. 11:23:39

Szép jó napot vagy estét, esetleg reggelt !

Baggins úr megint kitett magáért.

Brocky 2007.08.10. 11:33:48

Kivetni való nincs. A meglátás teljesen helyes. Igazat adok kedves Mr. Baggins bajtársnak abban, hogy a nevelés számít a kisemberke felnőtté válása során. Mivel, ebből a mondatból nem teljesen érthető a gondolkodásom, kicsit kifejezném bővebben. Látom, van itt még hely:). A nevelés elég komplikált dolog. Egy rossz szituáció, egy pofon, vagy egy olyan hozzászólás is elegendő, hogy megkarcolódjon a hite. A hit a lényeg, az hogy mit hisz. Na, lásd, pl. elmentek egy étterembe enni, a családdal. Tegyük fel, megmarad benne a pincér viselkedés formája, öltözéke. Okos, művelt és elegáns. Amennyiben ez megtetszik a kicsinek, akkor felnőtté válása során, tudat alatt fog benne ez a tény munkálkodni. Az egyéniség helyes kialakítása legyen a fő cél. Az aranyközéputat kell megtalálni. Az sem jó, ha mindent megengedünk neki, lásd Balázska példáját. A srác el van kényeztetve, de nem is kicsit. Nagyon rossz taktika, mert azt hiszi, hogy csak ő létezik. Őt kell mindenkinek szolgálnia. Későbbiekben rájön, hogy rossz volt a meglátása. Akkor lesz majd rossz neki. Lelkileg igen megterhelő tud lenni az ilyen. A pofonról annyit, hogy óvatosan kell bánni vele, mert rossz időzítés esetén a gyereknek teljesen másképp jön le miért kaphatta. Tegyük fel, összetört egy vázát a szemed láttára. Te hogy reagálnál? Én személy szerint, hirtelen vágnák le neki egyet, de nem nagyot, csak hogy meglepje. Utána pedig, sarokba állítanám(a hagyományos módszer, de hatásos). Pár perc letelte után, ha pityereg, az jó. Odamennék, és megkérdezném, hogy mit tanultál?
Elég valószínű, hogy nem tudom a választ :)
Egy másik jó tanács, hogy meg kell mutatni a kis apróságnak, hogy te vagy az erősebb. Megtörhetetlen vagy. Könyörögjön, ordibáljon, bömböljön, egy meglepő pofon, de te akkor sem engedsz. Azt kell elérni, hogy szépen kérje. Másik fontos dolog, hogy legyen rendszerezett élete.

Nagy erő, nagy felelősség :)
süti beállítások módosítása