Baggins - Welcome to Hungary

Aktuális témák objektív szubjektívséggel.

Friss topikok

Linkblog

Sör, virsli, születésnap, teleportáció

2007.10.16. 11:58 | baggins21 | 1 komment

Címkék: alkohol buli miegymás

Kis szösszenet a céges buliról és a céges újságból szerény szemmélyem tolmácsolásával.

Sajgó fejjel ébredtem. Nem is tudom milyen nap lehetett. Talán… Vasárnap. Igen. Hát persze. A szokásos vasárnap reggeli hangulat. Kimentem a fürdőszobába, a tükörből megint az az arc bámult rám. Istenem, de jól esne egy cigi, gondoltam magamban. Átkutattam a szobámat, persze egy szálat sem találtam, üres dobozt viszont annál többet. Mit csinálhattam tegnap? Kutattam az emlékeimben, de csak zavaros foltok jöttek elő. Aztán megpillantottam a nadrágomat. Mustárfoltok. Kerestem a pólómat, kissé sörszagú volt ugyan, de ez megmagyarázott mindent. Bekapcsoltam a számítógépem, és érdekes módon szerinte még csak szombat volt. Hírtelen, ám de fokozatosan kezdtek feltörni az emlékek.

Tegnap volt a Prime Rate buli, mosolyodtam el és csaptam a homlokomra. Ezt kihagyhattam volna, gondoltam utólag, mert ez a kis csattanás úgy hatott a szegény koponyámon belüli szivacsos szövetállományra, mint Fekete Pákó és Győzike duettje egy skinhead fesztiválra.
Péntek délután 4 órakor kezdtek szálingózni az emberek az udvarra. A társaság egy része még csak az asztaloknál ült és cseverészett, a másik része pedig sorban állt valamilyen üdítő italért. Azért írom, hogy üdítő italért, mert sok helyen olvashatjuk az itallapokon, hogy alkoholos italok és kissé lejjebb, hogy sörök, tehát nyugodtan említhetem egy lapon az áfonya és baracklével. Később, ahogy haladunk előre a történetben, igyekszem megcáfolni ezt a tételt!  A következő emlékképem onnan folytatódik, hogy nagyon kellemes társaság és társalgás alakult ki az asztalnál sör és virsli kíséretében (ki gondolta volna a buli neve alapján?), amikor Péter bejelentette, hogy egy kis meglepetésre számíthatunk.

Ekkor már persze mindenki tudta, hogy nem sokára Jánosunk énektudásával örvendeztet meg minket, csodálatos zenei aláfestéssel. Nem is csalódtunk, Nagy Ferót megszégyenítő hanggal és átéléssel törtek elő a hangok a torkából. Itt kell megemlítenem még Frida billentyű játékát és kitűnő énekes/vokálos hangját, Attila pontos dobolását, Péter riffjeit, és Zsolt basszusait. A zenekarnak köszönhetően egyre nagyobb sorok jelentek meg a sörös hordóknál - valószínűleg feltámadtak a szunnyadó rocker ösztönök – és egyre nagyobbak lettek a mosolyok az arcokon. Sajnos 5 szám után vége is lett volna a műsornak, ha Péter nem veti latba minden meggyőző erejét, amikor közölte Jánosunkkal, hogy vagy játszanak tovább, vagy ne jöjjön hétfőn dolgozni. Ettől persze a új erőre kaptak és még nagyobb lendülettel csaptak a lovak közé.

Az idő múltával, kezdtek eltünedezni az emberek, ne tessék összeesküvés elméleteket gyártani, vagy harmadik típusú beavatkozásokra gondolni, ez egyszerűen annak lehetett betudható, hogy a péntek délutánt sokan szeretik pihenéssel, semmittevéssel, vagy a családjukkal tölteni, ezért haza felé vették az irányt, miután szórakoztak egy jót, tele ették és tele itták magukat. Már feladtam a reményt, hogy kitaláljam hányadik sörömnél tartok, aztán arra gondoltam, hogy ez most lényegtelen is, jó magyar ember módjára, ha már ingyen van, annyit viszek haza a hasamban, amennyit tudok. Ekkor a semmiből megjelent egy pocket bike, ami egyszerre a társaság középpontjába került, mindenki ki is próbálhatta, aki akarta, több - kevesebb sikerrel. Bevallom én akkor estem át a tűzkeresztségen, az volt az első motorozásom, és nagyon élveztem, annak ellenére, hogy mindig szkeptikus voltam a motorokkal kapcsolatban, veszélyesnek tartottam, meg télen amúgy is ráfagy az ember, de most akkor is MOTORT AKAROK!

Megjött az egyik Prime Rates transporter a zene további biztosítása érdekében, amiről Dj Barnabás gondoskodott, utólag is köszönet neki érte! Főleg azért, mert olyan zenéket is berakott, amiket 1000 éve nem hallottam, pedig nagyon szerettem őket.

Úgy 7 óra felé gondoltam megiszok még egy sört, ártani nem árthat, hisz úgy is szinte lehetetlen berúgni ettől. Leültem az egyik padra, már szerettem volna lassan indulni. Ez volt az utolsó emlékem, majd itthon ébredtem. Akkor még is sikerült! Teleportáltam. Bebizonyosodott, hogy nem csak a pálinkával működik, hogy megiszok egy felest, valami szórakozóhelyen és otthon ébredek, hanem a sör is kiváló eszköz erre!
Összességében nagyon jó buli volt, szerintem mindenki élvezte, aki ott volt, én legalábbis nagyon. Köszönet érte a szervezőknek, a társaságnak és persze a sörnek és a virslinek!

Az író története természetesen csak fikció, hiszen nem is szereti az alkoholt! J

Megint Állunk Vaze

2007.09.28. 17:20 | baggins21 | Szólj hozzá!

Címkék: máv eu fejlesztés

A hétvégémet szerettem volna otthon tölteni, család és haverok látogatásával, ezért péntek délután a Keleti felé vettem az irányt. Volt 15 percem a vonat indulásáig, nem sok, de gondoltam a jegyvásárláshoz elég lesz. Kígyózó sorok, a jegypénztárak fele üzemel csak, sebaj gondoltam, a sündisznó is megmondta, hogy tévedni emberi dolog mikor lemászott a drótkeféről, legalább nincs itt se egy szociális munkás, se egy hajléktalan, hogy versenyt fussanak az aprópénzemért, különben is, még egyszer sem késtem le vonatot, olyan már volt, hogy épp indult mikor felugrottam, de a végeredmény számít nem igaz?

Nos az ugrálgatást megspóroltam, mert mire odaértem a pénztárhoz és kértem a jegyet, a pénztáros hölgy átérzően rám nézett - átható tekintetéből valami megmagyarázhatatlan nyugodtság és jóság áradt, éreztem, ha nem lenne közöttünk az a plexi lap, átölelne, és a keblére szorítana – sajnos már elment. Kérdeztem, hogy mikor jön a következő, nem tudna e segíteni, de nem tudott, annak ellenére, hogy a menetrend ott volt az orra előtt. Ezek szerint mégsem a plexi lap tartotta vissza…
A telefonom segítségével gyorsan előkerítettem a menetrendet és szomorúan konstatáltam, hogy csak gyorsvonat jöhet szóba. Szerencsére ritkán utazom ilyennel, mióta a MÁV feltalálta az Intercityt, de annak kell örülni, ami van.
216 km-re 3:20 perces menetidő viszont vérlázító! Nem kell nagy matekosnak lenni hozzá, hogy az ember unalmában kiszámolja, az átlagsebesség 50km/h! Ugyan ez az arány IC-nél 216km 2:32 perc, ami 85km/h. Persze félreértés ne essék, nem arról van szó, hogy az IC gyorsabb lenne, mindössze az előbbi csak bizonyos városokban áll meg, az utóbbi majdnem minden görbe fánál. Nyugat – Európában folyamatosan dőlnek meg a sebességi rekordok, ami körülbelül annyit tesz, hogy azzal a 3:20 perces menetidővel az egész országot át lehetne szelni, sőt, majdhogynem 1,5 országot!
A magyar vasúti hálózat műszakilag már régen elavult a MÁV-al együtt. Ennél a társaságnál semmi sem változott legalább 20 éve, ha mégis azt hisszük, hogy igen, ki kell ábrándítsam a kedves olvasót, valószínűleg külföldi szerelvényben utazott. Éppen ideje volt már a privatizálásnak! Azok a cégek, amelyek állami kézben vannak, esélyük nincs a versenyszférával szemben, amíg a felelőtlen és ésszerűtlen túlköltekezéseket finanszírozza az állam következmények nélkül, addig a rendszer nem lehet jobb, nincs fejlődés, nincs motiváció a fejlődésre!
Az utasok persze addig nem szívesen vonatoznak, amíg koszos, büdös, de legalább lassú szerelvényekkel utazhatnak drágán. A MÁV pedig még az üzemeltetési költségeit sem tudja finanszírozni, nemhogy fejlesztésekre áldozni.

Akkor kinek a feladata legyen ez? A kormányé? Jó, legyen a kormányé! Az NFT II-ben az Eu-s pénzekből 375 milliárd forint jut vasútfejlesztésre. Ebből a főbb útvonalakat lehetne is modernizálni, hogy ha már egyszer bevásárolunk bikaerős Taurusz mozdonyokból ne legjobb esetben is csak 100km/h-val vonszolhassák a mozdonyokat (ez tényleg a legjobb eset itt láthatóak a szánalmas pályasebességek), hanem tessék szabadjára engedni azokat a lóerőket!

Aki pedig szeretne a témában mélyebben elmélyülni, ajánlom ezt a linket. Kiderült, hogy sajnos megint nem hozzáértő emberek dolgozták ki a koncepciót, úgyhogy még Mindig Állunk Vaze és állni is fogunk…

A hülye magyar (madár)

2007.09.10. 09:33 | baggins21 | Szólj hozzá!

Címkék: környezetvédelem hülyemagyar

A megújuló energiaforrások kérdése egyre aktuálisabbá válik. Ha hihetek a jóslatoknak, márpedig hiszek nekik, még az én életemben be fog következni – ha minden jól megy -, hogy teljesen kifogyunk a fosszilis energiahordozókból. Akkor lesz ám cintányéros kurva cudar világ!

A fejlettebb országok folyamatosan térnek át alternatív energiaforrásokra, nukleáris, vízi, szél vagy napenergiára. Ezek egyáltalán nem vagy csak minimális mértékben szennyezik a környezetet, közel sem annyira, mint a szén alapú vegyületek. A növények elraktározzák a szén-dioxidot és a napenergia segítségével fotoszintetizálnak, vagyis, oxigént  bocsátanak ki, a szenet pedig beépítik a sejtjeikbe, melléktermékként pedig szőlőcukor keletkezik. A több millió éves növényekből speciális körülmények között (nagy nyomás, oxigénszegény környezet, nagy hőmérséklet) a szőlőcukor és a szerves anyag lebomlása közben kőolaj és földgáz lesz. Amikor meggyújtjuk ezeket az anyagokat, a szén égése során felszabaduló gázból előbb szén-monoxid lesz, majd átalakul szén-dioxiddáismét (ki gondolta volna). A szén-dioxid, mint ismeretes, felelős az üvegház hatás kialakulásáért, mert nem engedi távozni a földről visszaverődő napsugarakat. Ez az energiaforrásunk tehát több szempontból sem jó alternatíva, egyrészt véges, másrészt megsülünk miatta.

A soproni önkormányzatnak volt egy olyan elképzelése, hogy a város energiafüggőségét a Fertő – tóhoz telepítendő szélkerekekkel próbálja meg enyhíteni. A terv nagyon jónak tűnt, mert az osztrákok is telepítettek szélerőműveket a Fertő partra és egy, nekik bejött, kettő, teljesen környezetbarát és a közelben még lakott terület sincs, hogy zajszennyezésre lehessen hivatkozni. A projekt azonban mégis hamvába halt, mert kezdtek jönni a különböző környezetvédő aktivisták, hogy ezek márpedig zavarják a madarak természetes vonulási útvonalát, és bizony előfordulhat az is, hogy egy figyelmetlen madár könnyen a szélkerék áldozata lesz.
Ó, te nagy ég mi lesz velünk, ha egy, vagy két figyelmetlen??! sirályból, vagy nádi gerléből darált hús lesz? Biztos nem akkora katasztrófa, mintha nem lesz víz, gáz, villany, energia, vagy éppen éhn halunk az aszályoktól, majd víz alá kerülünk a saját hülyeségünk miatt! Hát igen… sötét ez a magyar. A megcáfolhatatlan bizonyítékom erre pedig az, hogy érdekes módon, az osztrák madarak nem repülnek bele ezekbe a szélkerekekbe. Biztos jobban érzik a levegő áramlását, vagy csak pusztán van szemük, nem tudom, mindenesetre tény, hogy a hülye magyar madár belerepülne az okos osztrák nem!
Ezek pedig még csak a madaraink közti különbségek! Az osztrák környezetvédő felismerte, hogy de jó, nem kellenek azok a büdös szén és olajégető hőerőművek, itt a tiszta környezetbarát energia VÉGRE! Sajnos a magyar környezetvédő, azt mondja, kinek kell energia? Hisz az erdő mindent megad nekünk, élelmet, szállást és védelmet! Mi kellhet még? Csodás madárének, repkedő gyönyörűségek, de ezek a szemét környezetpusztítók inkább madártemetőt akarnak építeni, mintsem védeni őket!

Tudom, nagy az Isten állatkertje, de legalább ha meghalok, nem lesznek nyelvi akadályok amiket le kéne küzdeni, hisz ebbe az állatkertbe ennek a népnek örökös törzskártyája van már!

Apád, anyád oda üssön!

2007.08.09. 13:46 | baggins21 | 2 komment

Címkék: gyereknevelés liberális

Tegnap mire hazaértem a munkából fáradt voltam, nyűgös, olyasmi érzés lehetett bennem, mint Tommy Gun-ban egy egész napos pornófilm forgatás után. Megcsörrent a telefonom, természetesen pont akkor, mikor már azt vizionáltam, hogy egy hatalmas ugrással belevetem magam az ágyamba, és átadom magam a csendnek, a nyugalomnak és a teljes relaxálásnak. Mondanom sem kell a vízió, vízió maradt.
- Akkor indulhatunk? – hangzott a telefonból a kérdés.
- Indulni mikor hová? – egy rossz érzés futott át rajtam, az alvásnak lőttek!
- Hát bátyámhoz, megígérted, hogy megmutatod a telefont!
Na igen, ilyen érzés lehet egy műgyűjtőben is, mikor a macskája lelöki a 600 éves Ming dinasztia beli vázáját.
Egy másfél óra elteltével már ott is voltunk kedves barátom bátyjának meleg családi fészkében. Itt kezdődött el az a folyamat, ami átalakította a gyereknevelésről alkotott képemet. Fiatalabb koromban elképesztő brutalitásnak tartottam testi fenyítéssel nevelni. Egyrészt a szülő csak magára haragítja a gyereket és már csak dacból is, azt fogja csinálni, amit nem kéne, másrészt a gyerek lelkének sem tesz jót, ha minden nap agyba - főbe verik.
Amit viszont ott láttam elképesztő volt!  Nevelési ideológiám totális megnyilvánulása és mégis elborzadtam tőle. A gyerekük 4-5 éves és azt kell, hogy mondjam ő az úr a háznál. Nem az apuka, nem az anyuka, a gyerek! Ha valami rosszat csinált, teszem azt szétdobálta a játékait, a műsoros dvd-t asztalcsiszolónak használta stb. a retorzió ennyi volt: - Balázska ne csináld! Persze Balázskát ez annyira érdekelte, mint egy részeg punkot a bkv ellenőr és nyugodtan folytatta tovább. Mikor megunta, következett, hogy dvd-t szeretne nézni. – Balázska most nem nézünk dvd-t! Ekkor a földhöz vágta magát és következett a hattyú halála, mondanom sem kell, 5 perc múlva már mindannyian egy boldog családként néztük az oroszlánkirályt, bár csak 10 percig, mert utána Balázska úgy döntött inkább szétrugdos és szétszabdos egy kartondobozt.
Hazafelé a buszon komolyan elgondolkodtam arról, hogy ha a gyereknek nem állítunk fel határokat még idejében, mi lesz vele idősebb korában? Ez a kisfiú 4 évesen már elég értelmes volt ahhoz, hogy felismerje, bármit megtehet, úgysem lesz semmi következménye, apa elmondja, hogy ejnye - bejnye aztán esetleg anyu is. Na és? Ez az ejnye – bejnye biztos olyan, mint a szeretünk Balázska! Tovább vidve a gondolatmenetet, én ha rossz voltam, vagy olyat szóltam amit nem kellett volna, bizony megkaptam a magam pofonját, és utólag visszagondolva örülök is neki, mert ezektől lehettem olyan ember, amilyen most vagyok. Nem vertek véresre, vagy nadrágszíjjal annyira, hogy ne tudjak leülni egy hétig, hanem kaptam egy szép tenyerest, hogy csengett tőle a fülem és elmondták, miért kaptam. Én pedig felfogtam, hogy ha még egyszer megteszem, kapok még egyet, ha nem akkor nem. Nyilván ha Balázska a kellő időben kapott volna egy jól irányzott pofont egészen más lenne a viselkedése, nekem mindenesetre az apja helyében lesült volna a bőr az arcomról, ha egy vendég előtt így viselkedik a gyerekem, mert úgy gondolom ez engem is minősít!
Mindenki úgy neveli a gyerekét, ahogy akarja, bizonyos határok között senkinek nincs ebbe beleszólása, de néha jó lenne feláldozni az elveket a racionalitás oltárán, mondván a gyerekemből embert szeretnék faragni, vagy egy elkényeztetett nagyszájú és tapintatlan parasztot?
Balázska! Kívánom neked, hogy ha más nem, legalább az élet neveljen meg!

A zsidó, a komcsi és aki velük van

2007.08.07. 15:07 | baggins21 | 3 komment

Címkék: zsidó komcsi fasiszta

Az internetet a XX. század egyik legnagyobb találmányának tartom. Hatása legalább akkora volt a világtörténelemre, mint a termonukleáris fegyverek megjelenése a világpolitikára.
Ma ez a globális hálózat gyakorlatilag tartalmazza az emberiség kollektív tudását.

Már a 11 éves kishúgom is össze tud rakni Word segítségével egy egyszerű statikus html oldalt, aztán csak egy ingyenes szolgáltatót kell keresni, egy extra vagy egy atw-s cím tökéletesen meg is teszi, és már rajta is van a világhálón az, amit szeretne.
Sajnos ilyen egyszerűen működik. Persze csodálatos, gigantikus hálózat meg kollektív tudás meg a nagymama beszélhet a kis unokával az új interneten, de ezt akkor is csak emberek csinálják basszameg!

Az egyik ismerősöm, bedobott az iwiw üzenőfalra egy weblinket. A domain már sokat sejtetett ezért gyermekded örömmel és széles mosollyal az arcomon nyúltam az egerem után és katt! A www.mariaorszaga.hu egy jobboldali közösségi oldal. Van itt minden a magyar feltalálóktól kezdve a sportolókon át a történelemig. Az érdeklődő ifjú megtanulhatja a rovásírást, informálódhat szinte bármelyik revizionista, vagy skinhead zenekarról. A cikkek többsége kimerül az antiszemita és kommunistaellenes propagandában oly alapossággal, mintha egy kőbányai építőmunkás próbálna egyetemes képletet felírni a turbulens áramlatokra. A vendégkönyv, merthogy olyan is van, nagyon is sokat árulkodik a látogatókról, akiknek a jellemzése nagyjából meg is felel az előbb említett építőmunkásokénak.
Először nem akartam megtenni, de valahogy belém bújt a kisördög és hozzászóltam a „Gyurcsányék lopják a színesémet is” című cikkhez, feltettem pár kérdést a cikk írójának és persze nem rejtettem véka alá a véleményemet sem,  mire megkaptam, hogy büdös komcsi vagyok és húzzak a barátaimhoz énekelni az internacionálét. Az igazat megvallva egyáltalán nem szeretem a komcsikat, sőt örülök, hogy nincs sok emlékem abból a korból, de rá kellett jönnöm, hogy felesleges ezt bizonygatnom, nekik csak három emberfajta létezik a zsidó, a komcsi és aki velük van.
Mivel az internethez mint fentebb láttuk, bárki hozzáférhet, és bárki megjelenhet rajta, gyakorlatilag szabadon írhat azt, amit akar. Ilyenkor persze, tovább kell kattintani a sötét paraszt meg hadd szórakozzon ott ahol akar, nem az én problémám. De ha a gyerekem majd egyszer úgy jön haza az iskolából, hogy büdös zsidózik meg kart lenget és azt mondja, hogy ezt az interneten látta egy tök jó honlapon, akkor majd az én problémám is lesz!
Először szkeptikusan álltam ahhoz, hogy a kínaiak és egyéb arab országok korlátozó protokollokat vezetnek be, hogy a gyermekek ne nézegessenek pl. pornóoldalakat. Ehhez most is így állok hozzá abból nem lesz senkinek baja, hogy Pistike 12 évesen rájön, hogy a fütyije nem csak pisilésre való, de, hogy elkezdjen utálni egy másik népcsoportot konkrét ok nélkül, „azért mert csak” az már túlzás!

Szélsőségesek mindig voltak és mindig lesznek, a szülők, tanárok és iskolák feladata ennek a minimálisra csökkentése, megértetni a gyerekkel, hogy a gyűlölködés nem lehet út. Akkor talán majd nem lesz zsidózás, komcsizás és olyan sem aki velük van!

süti beállítások módosítása